Snel zoeken

Onroerend goed is een goede belegging. Mijn bewijs voor deze stelling.

Investeren in onroerend goed is steeds populairder. Zeker nu de huizenprijzen blijven stijgen. Maar is onroerend goed wel een goede belegging? Ik denk het bewijs hiervoor te kunnen aantonen. Natuurlijk zijn resultaten die in het verleden zijn behaald, geen garantie voor de toekomst. Echter:

In 1999 verplaatste Rien Treur Makelaardij een oud arbeiderswoninkje, genaamd het Mandenmakershuisje, van de noordkant van de oude Rijn naar de zuidkant. In samenwerking met de historische verenigingen van Harmelen en Woerden, de Hugo Kotenstein stichting en de vereniging Heemschut is een plan gemaakt om het huisje te voorzien van een stalen corset, op te tillen, op een grote boot te plaatsen en over te varen naar de andere kant van de rivier. Daar is het huisje op een goede fundering gezet, gerenoveerd en voorzien van de luxe van deze tijd.

Het huisje heeft een mooie geschiedenis. Het gaat om een gewoon huis waar altijd gewone mensen hebben geleefd. Oorspronkelijk waren het zelfs twee kleine huisjes, zoals er in de 18de eeuw veel van langs de rivier stonden. De huisjes zijn in de loop der tijd samengevoegd tot een huis.

 

Tijdens het verplaatsingsproces hebben wij alle oude leveringsakten en zelfs een huurovereenkomst opgevraagd. Dit beslaat de periode van 1740 tot 1999.

Uit informatie van de Belastingdienst bleek dat de twee kleine woningen werden verhuurd voor 10 gulden per jaar per woning. In 1710 werden de woningen verkocht voor ongeveer 14 gulden en in 1820 werden de twee woningen samen verkocht voor 200 gulden aan ene Johannes van Vliet, klompenmaker. Later gedateerde akten geven aan dat de woning steeds meer waard wordt en uiteindelijk is het huisje in 1999 verkocht voor zo’n 900.000 gulden. Als je van de laatste koopsom alle luxe en installaties aftrekt, kom je nog steeds uit op een bedrag van ca. 500.000 gulden. Laat je de geldontwaarding los over de gehele periode, dan zie je dat de waarde van deze woning exact de inflatie volgt.

Dat is naar mijn idee het bewijs dat je je geld op lange termijn zeker veilig kunt beleggen in onroerend goed!