Snel zoeken

Het biedlogboek

Wat is een biedlogboek?

Het biedlogboek is een digitaal overzicht (via Move.nl) waarin alle ontvangen biedingen op een woning terug te vinden zijn. Dit logboek is bestemd voor de verkoper en kandidaat-kopers, waardoor het proces transparanter wordt.

 

Het biedlogboek

Vanaf 1 januari 2023 zijn leden van NVM, VBO en VastgoedPro verplicht om het digitale biedlogboek te gebruiken bij de verkoop van een woning. Dat zorgt voor extra transparantie in het koopproces. En neemt zo onrust weg op de huizenmarkt. Kandidaat-kopers krijgen met het biedlogboek inzicht in het biedproces. Zo wordt alle schijn dat die processen niet eerlijk verlopen weggenomen. En kan het vertrouwen in de woningmarkt toenemen. Wat is een biedlogboek en hoe werkt het precies? We leggen het uit in deze blog.

 

 

 

Wat is een biedlogboek?

In een online biedlogboek worden alle biedingen op een woning geregistreerd.

 

Waarom een biedlogboek?

Minister Hugo de Jonge heeft samen met NVM, VBO, VastgoedPro en Vereniging Eigen Huis in februari 2022 het verbeterplan ‘vertrouwen in het koopproces’ ondertekend. Hierin staan, onder andere, afspraken om het verkoopproces transparanter te maken. Als onderdeel van dit verbeterplan is het biedlogboek ontstaan.

 

Wie kan het biedlogboek inzien?

Iedere kandidaat-koper kan het biedlogboek, na afloop van de bedenktijd en eventuele ontbindende voorwaarden, inzien. Kandidaat-kopers zijn mensen die een bod hebben uitgebracht op de woning.

 

Wanneer is een biedlogboek verplicht?

Het biedlogboek is van toepassing bij de verkoop van bestaande woningen en appartementen. De bieder en verkoper moeten beiden een particulier zijn. Ook voor woningen in de stille verkoop is het biedlogboek verplicht. Het biedlogboek is niet van toepassing bij de verkoop van nieuwbouw, recreatiewoningen, bedrijfswoningen, garageboxen, bouwkavels,

woon-/bedrijfspanden en (agrarische) bedrijfsobjecten zonder woonbestemming.

Hoe krijg ik toegang tot het biedlogboek?

Als je een bezichtiging hebt gepland bij een woning, krijg je via de verkoopmakelaar toegang tot je eigen ‘move account’. Hier staat alle informatie over de woning die je gaat bezichtigen.
Wil je na het bezichtigen ook bieden, dan moet dat via het move account in het biedlogboek. Heb je een aankoopmakelaar ingeschakeld? Dan plaatst hij of zij dit bod voor jou. Als je een bod gedaan hebt, krijg je zodra de verkoop is afgerond in je move account ook toegang tot het biedlogboek.

Zodra de woning definitief verkocht is, meld de verkopend makelaar dit in het systeem. Jij, of je aankoopmakelaar, krijgt dan automatisch een overzicht van alle biedingen op de woning.

Wanneer er een persoonlijke boodschap door de kandidaat-koper is toegevoegd. De inhoud van de voorbehouden en/of persoonlijke boodschap wordt niet in het biedlogboek opgenomen.