Snel zoeken

Waarom het verstandig is om een aankoopmakelaar in te schakelen

Denk je als koper dat een aankoopmakelaar in deze overspannen huizenmarkt een lagere prijs kan bedingen, dan heb je dat mis. Wat een aankoopmakelaar wél kan doen, is een woning op juiste waarde schatten. Dit is belangrijk in deze tijd waarin een koper meer moet betalen dan de huidige marktwaarde.

 

Een aankoopmakelaar kan een koper uitleggen wat hij koopt, hoe hij of zij een bestemmingsplan en -vergunning kan verkrijgen, adviseren of een woning bouwkundig gekeurd moet worden, iets vertellen over de buurt en tot slot vertellen waar een koper op moet letten bij het kopen van een huis. Een aankoopmakelaar zal ook adviseren de beschikbare informatie goed en uitgebreid te bestuderen, zodat er bij een bezichtiging de juiste en relevante vragen kunnen worden gesteld. De aankoopmakelaar helpt je hier als koper mee.

Bekend in de markt

Een aankoopmakelaar kent in de meeste gevallen zijn (verkoop)collega’s. Hierdoor kan hij vaak sneller contact leggen dan een koper. Veel kopers denken dat hierdoor het proces van bieden niet eerlijk verloopt. Veel kritiek komt voort uit onwetendheid over het proces. Gelukkig loopt het proces meestal op de juiste wijze. Men denkt vaak ten onrechte dat het hoogste bod doorslaggevend is. Vaak klopt dit, maar een verkoper is geheel vrij om het pand te gunnen aan wie dan ook. Dit hoeft dus niet persé het hoogste bod te zijn.

Rust in proces

Een goede aankoopmakelaar brengt rust in het proces, maar zal in de huidige markt wel door moeten pakken. Soms zijn kopers en verkopers uit op de goedkoopste adviseur. Het is maar de vraag of dit een juiste keuze is. Iedereen wenst op een correcte wijze gehonoreerd te worden en zal dan ook genegen zijn om zijn of haar uiterste best te doen.

Het is belangrijk om een deskundig makelaar in te schakelen. Zomaar iemand kiezen die zich makelaar noemt of zelfs gratis is, is meestal een verkeerde keuze. De opdracht en de honorering moet duidelijk en transparant zijn. Dan zal de makelaar zich maximaal inspannen.

Op naar een mooie woning!

Dus: de juiste aankoopmakelaar kiezen, duidelijke afspraken maken, de informatie van de woning vooraf bestuderen, weten wat u financieel kunt besteden en dan bieden op de woning. Heb geduld en u zult -samen met de aankoopmakelaar- een mooie woning kopen.